Danskerne på foreløbig 7. plads ved VM i dressur

af  Rikke Højgaard
Onsdag gik starten på to dage med holdmesterskab ved VM i dressur, og Rikke Svane på Finckenstein og Anders Dahl på Selten HW var på banen for Danmark. Begge ekvipager leverede fine præstationer, hvilket placerer Danmark på en foreløbig 7. plads inden torsdagens sidste del af holdmesterskabet. Her skal Betina Jæger Jensen på Mane Stream Belstaff og Daniel Bachmann Andersen på Blue Hors Zack på banen for Danmark, og målet er at opnå den 6. plads, der udløser kvalifikation til OL i Tokyo 2020. VM i ridesport (World Equestrian Games (WEG)) afvikles i Tryon i USA, og i næste uge er der dansk deltagelse i paradressur og voltigering.

Rikke og Finckenstein lagde flot ud for Danmark
Med startnummer 6 red Rikke Svane og Finckenstein kl. 15.45 (DK tid) som første danske ekvipage ind på det store dressurstadion på Tryon Equestrian Center. Den rutinerede ekvipage var oprindeligt 2. reserve og kom med på VM-holdet kort før afgang til USA, men det lod de sig bestemt ikke mærke af. Makkerparret leverede et flot Grand Prix-program, som dommerne da også honorerede med 70,233 %.

”Det var mit livs ridt! Vi havde en klar plan, da vi kom herover, men det holdt slet ikke. Da han kom ud af karantænen efter tre dage i et isoleret telt og 42 grader, fik han en fridag søndag, og vi har kun trænet let med løs galop. Jeg ville præstere, og vores rutine var med os i dag. Han leverede simpelthen bare og var en rigtig kammerat,” lød det fra Rikke efter ridtet.

Fine takter fra Anders og Selten
Anders Dahl, der til daglig bor i Storbritannien, og Selten HW var en del af det danske OL-hold i Rio i 2016, og nu repræsenterer de igen Danmark ved et stort mesterskab. Med startnummer 24 red de ind på banen 20.27 (DK tid), og det blev til et program med flere højdepunkter, som dommerne honorerede med 68,758 %.

OL-kvalifikation på spil
15 nationer dyster om holdmedaljerne i Grand Prix-programmet, hvor også 17 individuelle ekvipager er til start. Den danske målsætning er at komme i top 6, hvilket udløser den eftertragtede kvalifikation til OL 2020. Efter onsdagens første del af holdmesterskabet, ligger Danmark på en foreløbig 7. plads, men meget kan ske i morgen (torsdag), hvor nationernes to sidste ryttere skal på banen.

”Begge ekvipager gjorde hvad de kunne og gav sig fuldt ud. Rikke og Finckenstein viste virkelig gode takter. Det er ikke let at være 2. reserve, og hun fik først opkaldet om, at hun skulle afsted et par dage før afgang, så jeg er virkelig stolt af det, hun leverer i dag. Nu har vi fokus på i morgen, hvor Betina og Daniel skal på banen, for intet er afgjort endnu” siger landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein.

Fire dage med VM-dressur
Onsdag og torsdag skal der som nævnt rides Grand Prix, hvor holdmedaljerne er på spil (holdenes tre bedste resultater tæller). Herfra går de 30 bedste ekvipager videre til fredagens Grand Prix Special, hvor det første individuelle medaljesæt er på spil. De 15 bedste (max. tre fra en nation) går videre til søndagens VM-finale, der rides i Grand Prix Kür.

Dansk deltagelse ved VM i ridesport
Verdensmesterskaberne i alle ridesportens discipliner (World Equestrian Games – WEG) løber af stablen i Tryon i North Carolina i USA fra 11. – 23. september 2018, og udover dressurlandsholdet deltager et dansk paradressurhold (Line Munk Madsen (grad I) og Hønnerups Beebob, Stinna Tange Kaastrup (grad II) og Horsebo Smarties, Susanne Jensby Sunesen (grad IV) og CSK's Que Faire samt Caroline Cecilie Nielsen og Davidoff) og en dansk voltigør (Sheena Bendixen med longefører Lasse Kristensen og hesten Ramstein). WEG afholdes hvert fjerde år og er verdens største ridesportsbegivenhed.

Eurosport sender fra VM
Når det danske dressurlandshold er på banen ved VM i Tryon (USA), kan I se med på Eurosport1, der også sender fra de to andre olympiske discipliner – springning og military. Eurosports udsendelser vil fortrinsvis blive sendt live fra USA om aftenen (dansk tid) og som sammendrag, da der er en tidsforskel på 6 timer.

WEG hjemmeside: www.tryon2018.com

Startlister og resultater: https://tryon2018.com/officialresults