Dansk 7. plads ved VM i dressur

af  Rikke Højgaard
Torsdag bød på anden og sidste del af holdmesterskabet ved VM i dressur. Rikke Svane og Anders Dahl havde redet deres Grand Prix’er onsdag, og torsdag hvilede presset så på Betina Jæger Jensen på Mane Stream Belstaff og Daniel Bachmann Andersen på Blue Hors Zack. Begge ekvipager gav alt, hvad de havde, men trods en pragtpræstation fra Daniel og Zack (indv. 10. plads), lykkedes det desværre ikke at overhale Spanien og dermed nå den 6. plads, der ville udløse en OL-kvalifikation. Konkurrencen ved VM er benhård, og de danske ekvipager har alle leveret deres bedste, hvilket betyder, at både Rikke og Daniel er blandt de 30 bedste, der skal kæmpe om individuelle medaljer i Grand Prix Special fredag. VM i ridesport (World Equestrian Games (WEG)) afvikles i Tryon i USA, og i næste uge er der dansk deltagelse i paradressur og voltigering.

Daniel Bachmann Andersen og Blue Hors Zack, VM 2018 (Leanjo De Koster/Digishots)

Fin debut til Betina og Belstaff
Betina Jæger, der til daglig arbejder hos Helgstrand Dressage, har stor erfaring i at uddanne heste til Grand Prix-niveau, men det er først i år, at hun med Mane Stream Belstaff har redet sig ind i den absolutte top af dansk dressur. Og det er gået stærkt. Med en 6. plads ved DM og en stærk præstation for det danske landshold i Aachen, stod Betina pludselig med den ultimative udtagelse og en billet til WEG. Torsdag blev det så alvor, da hun og Belstaff entrerede det store dressurstadion i Tryon kl. 15.54 (DK tid). Ekvipagen gav alt og leverede en tur med mange fine takter, men desværre sneg der sig også flere fejl ind, og det blev til et resultat på 70,140 %.

”Det var overordnet en god tur og en vildt fantastisk oplevelse. Jeg har aldrig redet så stort et mesterskab, og at ride med de allerbedste i verden er vildt, og noget jeg virkelig kan tage med mig videre. Der er små fejl, men sådan er det. Jeg kender han ikke rigtigt endnu, da jeg kun har haft ham i 5 måneder, og han er ikke så rutineret hest endnu,” fortalte Betina efter ridtet.

Super præstation fra Daniel og Zack
Som sidste dansker var presset stort på Daniel Bachmann Andersen og Blue Hors Zack. Daniel har haft en fast plads i toppen af dansk ridesport i en del år, hvor det i bl.a. er blevet til DM-sølv i år og en 7. plads i World Cup-finalen med Blue Hors Zack, og ekvipagen ligger pt. nr. 12 på verdensranglisten. Det er første gang, at de repræsenterer Danmark ved et stort mesterskab, men den opgave tog makkerparret på sig i stiv arm og leverede et super flot program til 76,211 %.

”Det var bare en super tur. Jeg følte mig godt tilpas og sikker, så jeg kunne virkelig nyde det. Jeg turde satse, og alt gik op i en højere enhed. Det var mit livs tur og så lækker en fornemmelse,” lød det fra en glad Daniel.

Dansk 7. plads i holdkonkurrencen
Onsdag havde Rikke Svane på Finckenstein og Anders Dahl på Selten HW redet deres Grand Prix-programmer i første del af holdkonkurrencen, hvor holdenes tre bedste resultater udgør holdets endelige resultat. Efter Betina og Daniel havde været på banen torsdag kunne boet gøres op. Det blev til et samlet resultat på 216,584 point, hvilket desværre ikke rakte til at overhale Spanien og dermed sikre os den 6. plads, der ville udløse en OL-kvalifikation.

”Jeg er stolt af dem alle, men konkurrencen er benhård, og vi har desværre haft afbud fra nogle af vores bedste ekvipager. Alle har lagt sig i selen og givet sig fuldt ud, og samtidig med, at vi har en bred og stærk trup af unge rutter med unge heste på vej, tegner det godt for fremtiden,” siger landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein.

Der er fortsat mulighed for at sikre OL-kvalifikation ved næste sommers EM.

To udskiftninger i den danske trup
Den danske vej til VM har ikke været uden bump. Først måtte Danmarksmester og verdensranglistens nr. 4 Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy melde fra, og kort efter måtte hendes afløser Anna Zibrandtsen også melde fra, da hendes Arlando også måtte udgå med en skade. Dermed blev det erfarne Rikke Svane og Finckenstein TSF, der sammen med Daniel, Anders og Betina har taget turen over Atlanten for at ride for Dannebrog

Rikke og Daniel videre ved VM
Onsdag og torsdag blev der som nævnt rides Grand Prix, hvor holdmedaljerne var på spil, og herfra går de 30 bedste ekvipager videre til fredagens Grand Prix Special, hvor det første individuelle medaljesæt er på spil. Med hhv. en individuel 30. og 10 plads kan vi glæde os over, at Rikke og Daniel begge er klar til specialen fredag, mens Betina og Anders desværre ikke nåede cuttet med hhv. en 31. og en 38. plads. Fra Specialen går de 15 bedste (max. tre fra en nation) går videre til søndagens VM-finale, der rides i Grand Prix Kür.

Dansk deltagelse ved VM i ridesport
Verdensmesterskaberne i alle ridesportens discipliner (World Equestrian Games – WEG) løber af stablen i Tryon i North Carolina i USA fra 11. – 23. september 2018, og udover dressurlandsholdet deltager et dansk paradressurhold (Line Munk Madsen (grad I) og Hønnerups Beebob, Stinna Tange Kaastrup (grad II) og Horsebo Smarties, Susanne Jensby Sunesen (grad IV) og CSK's Que Faire samt Caroline Cecilie Nielsen og Davidoff) og en dansk voltigør (Sheena Bendixen med longefører Lasse Kristensen og hesten Ramstein). WEG afholdes hvert fjerde år og er verdens største ridesportsbegivenhed.

Eurosport sender fra VM
Når det danske dressurlandshold er på banen ved VM i Tryon (USA), kan I se med på Eurosport1, der også sender fra de to andre olympiske discipliner – springning og military. Eurosports udsendelser vil fortrinsvis blive sendt live fra USA om aftenen (dansk tid) og som sammendrag, da der er en tidsforskel på 6 timer.

WEG hjemmeside: www.tryon2018.com

Startlister og resultater: https://tryon2018.com/officialresults