Træner 1 – en uddannelse til alle

af  Desirée Larsen
Der er uddannet over 150 Træner 1, hvoraf størstedelen tidligere var selvlærte undervisere. Deltagerne har været alt fra befalingsmænd i Garderhusarregimentet til forældre, der har påtaget sig undervisningen i deres barns klub samt den garvede underviser, der søger ny inspiration og bevis for sine kompetencer. Senest har Djurslands Rideklub også ladet deres beriderelev Ann-Katrine K. Rasmussen uddanne til Træner 1.

Formandens ide
”Vi vil gerne have så dygtige undervisere som muligt, og vi så Træner 1 som en mulighed for at hjælpe vores beriderelev på vej til at blive dygtigere til glæde for hende selv, vores elever, forældre, og andre som er en del af hendes hverdag,” fortæller formand for Djursland Rideklub Lene Sørensen.
Ann-Kathrine kom tilbage efter Træner 1 kurset med fornyet indspark til undervisningen.

”Hun er bestemt blevet dygtigere til at undervise. Især med fokus på hvad eleverne kan i de forskellige aldersgrupper, deres motorik samt hvilke virkemidler, der virker til dem hver især. Hun har fået en forståelse for, at ridning er mere end bare at sidde på en hest. Det handler også meget meget om leg, afveksling i øvelserne og motorik afhængig af målgruppe,” siger Lene.

Variation til dagligdagen

Ann-Katrine K. Rasmussen er nyuudannet Træner 1 samt beriderelev i Djursland Rideklub, og selvom hun på sigt gerne vil blive berider, så var hun rigtig glad for, at hendes klub ville sende hende på Træner 1-uddannelsen.

”Jeg synes, at det var en vældig god ide, at jeg skulle tage Træner 1. Jeg er førsteårsstuderende på træner-/berideruddannelsen, men jeg underviser rigtig mange rideskoleelever til dagligt og savnede en tilgang til de udfordringer, man møder her. Det var blandt andet helt vildt rart at lære en teknik og få inspiration til at undervise de små børn,” siger Ann-Katrine, og fortsætter:

”Det sværeste for mig i dagligdagen før kurset var at få tilstrækkelig variation i undervisningen. Nu har jeg fået rigtig mange gode redskaber til, hvordan man kan variere sin undervisning – både til forskellige øvelser, men også i forhold til aldersrelateret træning. Jeg føler helt klart, at jeg har fået en bedre baggrund for at undervise.”

Sat ord på ens arbejde
Djursland Rideklubs daglige leder og berider Peter Koefoed-Holm støtter også al uddannelse af ens undervisere.

”Ved at sætte Ann-Kathrine på kursus forbereder vi hende på de ting, som hun kommer igennem i sin læretid som beriderelev. Det er desuden med til at ruste hende så godt som muligt i det daglige arbejde, og klubben kan således også tilbyde undervisere med uddannelse. Kurser er altid godt, og de giver ballast og viden. Man får også rusket op i og sat ord på, hvad man går og laver i det daglige samt, hvad baggrunden er.”

Djursland Rideklub

Du kan også læse andres erfaringer med Træner 1 – uddannelsen i DRF SPOT/juli 2014

30-03-2015